• headerbg2

Fort Douglas PX

The existing Fort Douglas Post Exchange, or PX, was constructed in 1905 and served military personnel through the Vietnam War. In the 1980s the building went through the first of many remodels and eventually became utilized only for storage. Over the past 20 years, the PX Building began a slow descent into disrepair. It wasn’t until the University of Utah was searching for a new home for their Military Science Program that they determined that with a little help, the PX at Fort Douglas could be the perfect fit.

Adaptive use of historic buildings invariably presents the unique challenge of creating state of the art facilities without undermining the character defining attributes of the original building fabric. This was achieved in no small part by technology that modeled the building three dimensionally. This model made it possible to implement the optimal plan for upgraded structural, mechanical, and electrical systems that would flow seamlessly without compromise to the historic integrity of the building.

Beginning in January 2013, the $2.2 million dollar project was performed on a very aggressive six month schedule to program, design, construct, and move into a replacement facility for Military Science before Carlson Hall was demolished. Due to extraordinary efforts on the part of the University of Utah, the Military Science staff, EDA Architects, and Gramoll Construction.

The rehabilitation added classrooms, academic offices, break rooms, and a library, as well as social spaces for faculty and cadets. Locker rooms, showers and a high density storage system were created to support the need associated with training cadets.

The rehabilitation and reuse of the PX as a new educational center repurposed this building as a dynamic, safe, energy efficient, and functional education center.